A cukorbetegség jelei és tünetei férfiaknál

A cukorbetegség jelei és tünetei férfiaknál

A cukorbetegség jelei és tünetei férfiaknál 150 150 DMC

A cukorbetegség jelei és tünetei férfiaknál

A cukorbetegség olyan rendellenesség, amely rendellenes vércukorszintet eredményez a szervezet inzulinhormon termelésével vagy az arra adott reakciójával kapcsolatos problémák miatt. A cukorbetegségnek két elsődleges formája van: 1-es és 2-es típusú.
Az 1-es típusú cukorbetegségben a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, és a tünetek hetekkel azelőtt megjelenhetnek, hogy megtörténnének. A szervezet nem úgy reagál az inzulinra, ahogy 2-es típusú cukorbetegség esetén kellene, és a tünetek fokozatosan jelentkezhetnek.
A cukorbetegség a férfiakat és a nőket egyaránt érinti, és sok azonos tünet jelentkezik. De bizonyos tünetek kizárólag a férfiakra jellemzőek, beleértve az erekciós zavarokat is. Ha tisztában van a cukorbetegség férfiaknál jelentkező tüneteivel, Ön vagy szerettei megkaphatják a szükséges ellátást.
Azok a személyek, akik férfi reproduktív rendszerrel születtek, ennek az esszének a témája. Az egészségügy tudatában van annak, hogy nem minden embernek van ilyen szerve, és nem minden ember, aki férfiként azonosítja magát, de a „férfiak” kifejezést mindvégig használjuk a tanulmányok helyes ábrázolására.

Kezdeti tünetek
Az 1-es típusú cukorbetegség diagnózisát követően néhány héten vagy hónapon belül megjelenhetnek a betegség korai jelei. Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei meglehetősen súlyosak lehetnek. Ezzel szemben a 2-es típusú cukorbetegség tünetei kevésbé súlyosak lehetnek. A tünetek megjelenése is tovább tarthat. Ennek eredményeként a 2-es típusú cukorbetegség tüneteit nem diagnosztizálják vagy kezelik.
Annak érdekében, hogy megkapja a szükséges kezelést, nagyon fontos felismerni a cukorbetegség korai figyelmeztető tüneteit. Az alábbiak a cukorbetegség tipikus korai jelei férfiaknál, mint a betegség minden esetben:

Rendszeres vizelés: Poliuria a kifejezés erre. Az éjszakai polyuria a fokozott éjszakai vizelettermelés kifejezés. A férfiak azt hiszik, hogy ez a tünet a prosztata problémájával függ össze, bár a cukorbetegség emelkedett vércukorszintje is lehet a bűnös. Mivel a vesék nem képesek felszívni az összes cukrot, egy része felkerül a vizelettel, és magához vonzza a vizet, megnövelve a vizeletürítés szükségességét.
Szomjúság: A szérum folyadékvesztése túlzott szomjúságot okoz, amit néha polidipsiának is neveznek.
Éhség: A szervezet képtelensége arra, hogy a vércukrot tüzelőanyagként használja fel, amit néha polifágiának is neveznek, még evés után is intenzív éhségérzetet okoz.
Fáradtság: A kiszáradás és a szervezet nem megfelelő cukorhasználata és tárolása rendkívüli fáradtsághoz kapcsolódik.
Nem szándékos fogyás: A cukorbetegek súlycsökkenést tapasztalhatnak anélkül, hogy tudatos erőfeszítéseket tennének. A vizelet folyadékvesztése némileg összefügg a súlycsökkenéssel. Ez összefügg azzal is, hogy a szervezet nem képes megtartani a glükózt, vagyis a cukrot, ami a zsír- és izomállomány leépüléséhez vezet.
Látásváltozások: Az emelkedett vércukorszint homályos látást okozhat.
Bőrelváltozások: A cukorbetegség bőrszárazságban, sötétebb területeken a karok alatt vagy a tarkón, vagy zúzódásokban vagy sebekben nyilvánulhat meg, amelyek hosszabb ideig gyógyulnak.
Ismétlődő fertőzések: A cukorbetegség befolyásolja az immunitást, így megnövekedhet a húgyúti, bőr- vagy légúti fertőzések száma. Számos korai tünet megváltozhat, amikor a vércukorszint emelkedik, és bizonyos időszakokban egyre nyilvánvalóbbá válik.

Növekvő tünetek
A cukorbetegség korai jelei az állapot előrehaladtával súlyosbodhatnak vagy jobban kirajzolódnak. Miután hónapokig vagy évekig cukorbeteg, új tüneteket tapasztalhat. A betegség lefolyásának ebben a szakaszában jelentkezhetnek a férfiaknál a cukorbetegségre jellemző tünetek.
A cukorbetegségben szenvedő férfiaknál a következő progresszív tünetek jelentkezhetnek:

Erektilis diszfunkció (ED): a cukorbetegek körülbelül 3,5-szer nagyobb valószínűséggel nem képesek erekciót elérni vagy fenntartani, mint a cukorbetegek. A hosszú távú cukorbetegség hozzájárul az ér- és idegkárosodáshoz, ami az ED kialakulásának egyik tényezője.
Alacsony tesztoszteron: Ez a tesztoszteron nemi hormon elégtelen termelésének az eredménye a herékben. Az alacsony tesztoszteron kétszer olyan gyakori a cukorbeteg férfiaknál, mint azoknál, akiknél nincs betegség. Az ED-t súlyosbíthatja az alacsony tesztoszteron. Ez rossz hangulatot, csökkent szexuális vágyat és csökkent vitalitást is eredményezhet.
Termékenységi problémák: Az alacsony tesztoszteron kevesebb spermiumot eredményezhet, ami növelheti a teherbe esés nehézségét.
Izomtömeg csökkenés: Lehet, hogy az izmok mérete és ereje csökkent. Ennek oka lehet, hogy szervezete lebontja az izmokat, hogy energiát termeljen a cukor helyett, amit nem tud megfelelően felhasználni. A csökkent tesztoszteron szintén oka lehet a csökkent izomtömegnek.

Ezt követően a tünetek
Súlyosabb tünetei lehetnek, ha hosszú ideig szenvedett cukorbetegségben, különösen akkor, ha cukorbetegségét nem azonosították, vagy ha a vércukorszintjét nem sikerült megfelelően szabályozni. A férfiak érzékenyebbek egy bizonyos tünetre. Ellenkező esetben bármelyik nemhez tartozó személynél előfordulhat az összes tünet.
A cukorbetegség későbbi stádiumú tünetei közé tartozik, amelyeket a férfiak tapasztalhatnak:

A pénisz görbülete: A Peyronie-kór olyan rendellenesség, amely a pénisz fájdalmas görbületét vagy meggörbülését okozhatja az erekció során. Megakadályozhatja a szexet. Az erekció során a pénisz bőre alatt növő hegszövet ráhúzza a környező szövetet, ami görbületet okoz. A nem jól kezelt cukorbetegség a Peyronie-kórhoz kapcsolódik. A cukorbetegekhez képest a cukorbetegséggel összefüggő ED-ben szenvedő férfiaknál 4-5-ször nagyobb volt a Peyronie-kór kialakulásának kockázata.
Vakság: A diabéteszes retinopátia következtében egy későbbi szakaszban megvakulhat.
Végstádiumú vesebetegség: Dialízisre vagy veseátültetésre van szükség, ha a vese állapota leromlik vagy leáll. Az évekig tartó ellenőrizetlen vércukorszint végstádiumú vesebetegséghez vezethet; ez a kockázat megnőhet, ha Önnek már van magas vérnyomása (magas vérnyomás).
Hányás és hányinger: A gyomorhurut, a gyomor megfelelő kiürülését zavaró rendellenesség okozhatja ezeket a kellemetlen érzéseket. Leggyakrabban cukorbetegség okozza. A betegség akkor alakul ki, ha a gyomor természetes ürülési ütemét lelassítja a cukorbetegség okozta idegkárosodás. Az étvágycsökkenés és a gyomorégés a késleltetett kiürülés további tünetei.
Gangréna: A fertőzés vagy a csökkent vérellátás szövethalált okoz. Cukorbetegeknél a gangréna legvalószínűbb a neuropátia által érintett területeken, például a lábon. A kezelés amputációt igényelhet.

Súlyos szövődmények tünetei
A cukorbetegség súlyos következményei közé tartozhatnak a szív- és érrendszeri problémák (a szívvel és az erekkel kapcsolatos problémák) és a veszélyesen megemelkedett vércukorszint. Kritikusan fontos felismerni ezeknek a potenciálisan végzetes következményeknek a figyelmeztető jelzéseit, hogy azonnali orvosi segítséget kaphassunk.

A túlzottan megemelkedett vércukorszint jelei
Ha a vércukorszint rendkívül magas, hiperozmoláris hiperglikémiás szindróma (HHS) és diabéteszes ketoacidózis (DKA) alakulhat ki. A DKA másik jele a ketonoknak nevezett anyag feleslege a vérben. Ha HHS-ben szenved, nincs megemelkedett Alfazone farmacy ketonszintje, de a vércukorszintje továbbra is emelkedett a DKA-hoz képest.
A magas vércukorszint tünetei, mint például a fokozott szomjúság és a gyakori vizelés, a következőket is magukban foglalhatják:

Kiszáradás, gyengeség és fogyás Gyümölcsszagú lehelet, alacsony vérnyomás (hipotónia), hasi fájdalom, gyors szívverés és zavarodottság

A szív- és érrendszeri szövődmények tünetei
A cukorbetegség növeli az érelmeszesedés kockázatát, vagy a plakk felhalmozódását az artériákban. Ez a plakk szétrepedhet, és vérrögökkel akadályozza a véráramlást. A szív vagy az agy véráramlásának elzáródása hirtelen szívrohamot, illetve szélütést okoz.
A szívroham tipikus jele férfiaknál a nyomás vagy kellemetlen érzés a mellkas közepén, amely az állkapocsra, a karra és a nyakra terjed. A légszomj és az aggodalom egyéb gyakori tünetek. A cukorbetegség azonban mérsékeltebb szívinfarktus tüneteket, például fáradtságot, hányingert, szédülést és szédülést okozhat, ami megnehezítheti az esemény diagnosztizálását.
A stroke jelei közé tartoznak a következők:

A test egyik oldala hirtelen zsibbadást vagy gyengeséget tapasztal; az arc bal vagy jobb oldali lógása; beszéd nehézség; zavar; egyensúlyi vagy járási nehézség A cukorbetegség bármikor szívrohamot vagy szélütést okozhat. Másrészt a szövődmények valószínűsége nő az életkorral és a cukorbetegség időtartamával. A kockázatot jelentősen növeli a nem kontrollált cukorbetegség és más kockázati tényezők, mint például a magas vérnyomás és az emelkedett koleszterinszint.

Ismerje fel a cukorbetegség kockázatát
A cukorbetegség tünetei bárkit megüthetnek. Koruktól, nemüktől, életmódjuktól és általános egészségi állapotuktól függően azonban egyes emberek sebezhetőbbek, mint mások. Töltse ki az alábbi kvízt, hogy megtudja, mekkora lehet a cukorbetegség kockázata. Megállapításai segíthetnek Önnek meghatározni a kockázatát, és meghatározni, hogy mikor kell a legjobban kérnie egy egészségügyi szakember segítségét.
Megjegyzés: Ez nem diagnózis. Beszéljen egy egészségügyi szakemberrel, aki segíthet a kezelési terv elkészítésében, ha úgy gondolja, hogy fel nem ismert egészségügyi problémája van.
orvosi értékelést Danielle Weiss, MD

Mikor érdemes orvossal beszélni
Ha bármilyen cukorbetegséggel kapcsolatos tünetet észlel, kérjen időpontot egészségügyi szakemberéhez. Az egészségügyi szakember a legalkalmasabb a cukorbetegség kiváltó okának azonosítására, mivel a tünetek hasonlóak számos más betegség tüneteihez.
A vércukorszint mérésére vérvizsgálatot írhatnak elő. Előre győződjön meg arról, hogy néhány órás éhezés nélkül érkezik-e az időpontra. Számos olyan vérvizsgálathoz, amely a vércukorszintet méri, ez szükséges.
Azonnal forduljon orvoshoz, ha súlyos diabéteszes szövődményekre utaló jeleket észlel. Az életet veszélyeztető betegségek, például a DKA kezelése során az idő fontos.

Kérdések a szállítóhoz

Lehetséges, hogy cukorbetegség vagy más betegség okozza a merevedési zavaromat?
Milyen étrendi és gyógyászati beavatkozásokat javasolna a vércukorszintem szabályozásában?
A vércukorszint szabályozása segít a tüneteim enyhítésében?
Hogyan akadályozhatom meg a tüneteim súlyosbodását?

Rövid összefoglaló
A túlzottan magas vércukorszint a cukorbetegség tünete. Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegségnek hasonló tünetei vannak. A cukorbetegség számos tünete hasonló férfiaknál és nőknél, bár bizonyos tünetek csak férfiakra jellemzőek.
A férfiak merevedési zavara, alacsony tesztoszteronszint, meddőség, izomvesztés és péniszgörbület a cukorbetegség lehetséges jelei és tünetei. A férfiak a cukorbetegség tipikus korai tüneteit is mutathatják, amelyek közé tartozik a súlyos szomjúság, éhség és fáradtság, valamint a gyakori vizelés.
Beszéljen egészségügyi szakemberrel, ha úgy gondolja, hogy bármely tünet, amelyet tapasztal, a cukorbetegséggel kapcsolatos. Ha már diagnosztizáltak cukorbetegséget, módosíthatják kezelési tervét, vagy azonosíthatják a problémát.

Gyakran Ismételt Kérdések

Melyek a cukorbetegség kezdeti tünetei a férfiaknál? A férfiaknál végül csökkent a tesztoszteronszint és a cukorbetegséggel összefüggő merevedési zavarok.
Általában mikor alakul ki cukorbetegség a férfiaknál?
Mi hasonlíthat a cukorbetegségre?

Privacy Preferences

When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.