Medzi ďalšie možnosti patrí domáci tehotenský test alebo kontrolný ultrazvuk

Medzi ďalšie možnosti patrí domáci tehotenský test alebo kontrolný ultrazvuk

Medzi ďalšie možnosti patrí domáci tehotenský test alebo kontrolný ultrazvuk 150 150 DMC

Medzi ďalšie možnosti patrí domáci tehotenský test alebo kontrolný ultrazvuk

Existujú prípady, keď človek môže mať po užití prvej tabletky druhé myšlienky alebo sa rozhodnúť nebrať druhú tabletku. Je nevyhnutné si zapamätať, že prvá tabletka je určená na zastavenie rastu embrya. Preto, ak niekto užije prvú tabletku, ale nie druhú, môže existovať značná pravdepodobnosť poškodenia embrya. Existujú však možnosti na zvrátenie lekárskeho potratu. Štúdie ukazujú, že použitie progesterónu do 24-48 hodín po užití prvej tabletky môže zlepšiť schopnosť „zvrátiť“ lekársky potrat a doviesť zdravé tehotenstvo až do termínu.

Pri chirurgickom potrate

Chirurgický alebo "in-klinický" potrat používa chirurgickú intervenciu na ukončenie tehotenstva. Existuje niekoľko rôznych chirurgických postupov a váš poskytovateľ vám pomôže pochopiť, ktorý typ je pre vás ten pravý. Vo všeobecnosti sa postup nazýva sacia dilatácia a kyretáž (D&C) alebo dilatácia a evakuácia (D&E). Postupy sú pomenované rovnako pre potrat alebo voliteľný potrat. Na rozdiel od medikamentózneho potratu trvá chirurgický potrat päť až dvadsať minút v závislosti od typu zákroku.

Krvácanie po chirurgickom potrate nie je nezvyčajné; typ krvácania sa však líši od lekárskeho potratu. Po chirurgickom potrate je nepravdepodobné, že by človek krvácal tak silno alebo tak dlho ako po medikamentóznom potrate. Krvácanie sa bude pohybovať od mierneho až stredného krvácania a malých zrazenín počas niekoľkých dní až po ľahké špinenie počas niekoľkých týždňov.

Ako zistiť, či interrupcia fungovala

Obe metódy potratov sa vo všeobecnosti považujú za bezpečné a účinné. Opäť platí, že najlepšia voľba pre vás závisí od faktorov špecifických pre vaše potreby, vrátane štádia vášho tehotenstva. Chirurgické potraty sú približne 98 % úspešné a medikamentózne interrupcie sú účinné medzi 91 % a 98 % v závislosti od štádia tehotenstva.

Existuje niekoľko spôsobov, ako skontrolovať príznaky neúplného potratu. Chirurgické potraty sa vykonávajú iba vtedy, ak existuje dôkaz o tehotenstve pomocou ultrazvuku a obsah je analyzovaný patológom, aby sa potvrdilo, že boli získané produkty počatia. Niekedy sa vykoná krvný test, aby sa potvrdilo, či bol postup úspešný. Medzi ďalšie možnosti patrí domáci tehotenský test alebo kontrolný ultrazvuk.

Neúplný potrat si vyžaduje následnú starostlivosť od lekára. Na zabezpečenie rýchlej starostlivosti pomáha poznať príznaky neúplného potratu po misoprostole. Príklady príznakov neúplného potratu zahŕňajú:

  • Horúčka.
  • Bolesť v dolnej časti brucha.
  • Bolesť v perineu, chrbte, zadku alebo genitáliách.
  • Pokračujúci prechod krvných zrazenín.
  • Stredne závažné až závažné (viac ako jedna vložka za hodinu) vaginálne krvácanie, ktoré pretrváva po príznakoch potratu pomocou liekov, by sa malo vyriešiť.

Aká bude vaša menštruácia po potrate?

Väčšina žien nemá počas tehotenstva menštruáciu. Potrat začína nový menštruačný cyklus, takže väčšina ľudí si všimne, že ich menštruácia sa vráti do normálu do štyroch až ôsmich týždňov po zákroku. Presný dátum začiatku menštruácie po potrate bude závisieť od normálneho cyklu ženy alebo od typu antikoncepcie, ktorú po zákroku použije.

Prvé obdobie

Prvá menštruácia po lekárskom potrate môže byť dlhšia alebo ťažšia ako zvyčajne. Je to preto, že liek použitý na vyvolanie potratu ovplyvňuje hladiny hormónov, a teda trvanie a dĺžku cyklu.

Druhé a nasledujúce obdobia

Druhá menštruácia sa vo všeobecnosti vracia do stavu, v akom mala menštruácia pred zákrokom. Nie je však nezvyčajné, že obdobie na reguláciu trvá dva až tri cykly. Ak sa tak nestane alebo prejde viac ako osem týždňov a menštruácia nezačne, musíte kontaktovať svojho poskytovateľa.

Ako dlho po potrate môžete otehotnieť?

Mesačná menštruácia sa vráti do jedného alebo dvoch mesiacov po potrate; na otehotnenie však nie je nutné mať menštruáciu. Otehotnieť je možné v priebehu niekoľkých týždňov po potrate. Je to preto, že ovulácia, proces uvoľnenia vajíčka z vaječníka, nastáva približne 14 dní v 28-dňovom menštruačnom cykle. To znamená, že k ovulácii dochádza len pár týždňov po chirurgickom alebo lekárskom potrate. Ak sa snažíte vyhnúť tehotenstvu, je dobré porozprávať sa so svojím poskytovateľom o začatí antikoncepcie ihneď po potrate.

Starostlivosť po potrate

Ako už bolo spomenuté, každý rok sa v USA hlási viac ako milión potratov. Štatistiky naznačujú, že celková miera komplikácií je okolo 2 %, pričom väčšina komplikácií a vedľajších účinkov sa považuje za menej závažné. Existuje však aj riziko závažných vedľajších účinkov. Aj keď sú závažné komplikácie zriedkavé, je dôležité vedieť, čo hľadať a okamžite kontaktovať svojho poskytovateľa, ak sa u vás vyskytne niektorý z nasledujúcich stavov:

  • Známky infekcie.
  • Horúčka (teplota nad 100,4 stupňov).
  • Zimomriavky.
  • Nepríjemne zapáchajúci vaginálny výtok.
  • Mdloby.
  • Príznaky podobné chrípke, ktoré pretrvávajú dlhšie ako 24 hodín.
  • Silné vaginálne krvácanie (namáčanie cez 2 alebo viac vložiek za hodinu dlhšie https://alkotox-official.top/ ako 2 hodiny v rade).
  • Silné bolesti chrbta alebo brucha, ktoré neustupujú ani užívaním liekov.

Potrat vykonaný pod dohľadom lekára je bezpečným spôsobom ukončenia tehotenstva. Pochopenie každého postupu, potenciálnych vedľajších účinkov a vašich možností je nevyhnutné pred rozhodnutím, ktorý postup je pre vás najlepší.

Nie všetky myómy sú rovnaké. Niektoré sú celkom malé a bez zväčšenia nedetekovateľné. Iné však môžu vyrásť do veľkých hmôt podobných veľkosti grapefruitu. Štúdie naznačujú, že u 70 % až 80 % žien sa vyvinú myómy; nie všetky však vyžadujú liečbu.

Kľúčové veci:

  • Fibrómy sú (takmer vždy) nerakovinové, ale v závislosti od ich veľkosti môžu ovplyvniť veľkosť a tvar maternice.
  • Väčšina žien s fibroidmi si to neuvedomuje, pretože nepociťujú príznaky a fibroidy sú príliš malé na to, aby sa dali zistiť počas každoročného vyšetrenia panvy.
  • Ak sú myómy bolestivé alebo ak spôsobujú iné zdravotné účinky, existuje niekoľko možných liečebných postupov pre myómy po menopauze.
  • Porozprávať sa so svojím poskytovateľom o vašich príznakoch je nevyhnutné, aby ste sa uistili, že liečba alebo náprava sú pre vás to pravé.

Čo sú myómy?

Maternicový myóm je rast, ktorý sa vyskytuje v maternici alebo okolo nej. Fibrómy sú (takmer vždy) nerakovinové, ale v závislosti od ich veľkosti môžu ovplyvniť veľkosť a tvar maternice. Môžete počuť fibroidy označované ako myómy alebo leiomyómy. Je možné mať jeden myóm alebo viacero súčasne. Ak má niekto priveľa myómov, môže to ovplyvniť veľkosť maternice do tej miery, že sa dotýka hrudného koša a spôsobuje priberanie na váhe.

Vývoj fibroidov v rôznych štádiách

Fibrómy patria medzi najčastejšie gynekologické ochorenia. Väčšina žien s fibroidmi si to neuvedomuje, pretože nepociťujú príznaky a fibroidy sú príliš malé na to, aby sa dali zistiť počas každoročného vyšetrenia panvy. Avšak, ako ženy starnú a menopauza vedie k zmene hormónov, rýchlosť rastu a nepohodlie spojené s myómami sa môžu zmeniť.

Premenopauza

Fibrómy sa najčastejšie vyskytujú u žien v plodnom veku. To znamená, že keď je niekto v premenopauzálnom a perimenopauzálnom období, myómy rastú častejšie. Štúdie naznačujú, že fibroidy sú v týchto skupinách bežnejšie, pretože estrogén a progesterón ovplyvňujú rast fibroidov. Výskum tiež naznačuje, že premenopauzálne ženy môžu pociťovať závažnejšie symptómy ako tie, ktoré sú bližšie k menopauze alebo sú v nej.

Perimenopauza

Perimenopauza je termín, ktorý popisuje čas „okolo“ alebo tesne pred nástupom menopauzy. Na rozdiel od premenopauzy perimenopauza signalizuje začiatok zmien vo vašom tele súvisiacich s menopauzou. Jednou z takýchto zmien je zvýšenie estrogénu v mesiacoch alebo rokoch tesne pred menopauzou. Pretože estrogén je spojený s rastom fibroidov, ženy v perimenopauze môžu zistiť, že sa ich fibroidy počas tohto obdobia zhoršujú.

Menopauza a postmenopauza

Počas menopauzy hladina estrogénu v tele klesá. Keď sa hladina estrogénu zníži, váš menštruačný cyklus sa zastaví a začnú sa ďalšie účinky menopauzy. Jednou z výhod menopauzy pre niektoré ženy je, že znížené hladiny estrogénu môžu tiež zabrániť rastu nových fibroidov a potenciálne znížiť veľkosť existujúcich. Hoci myómy a súvisiace symptómy môžu počas menopauzy a po menopauze stále rásť, nie je to také bežné.

Symptómy myómov

Maternicové fibroidy typicky postihujú ženy vo fertilnom veku (premenopauza a perimenopauza); menopauza však nie je nevyhnutne "liek". Kvôli hladinám estrogénu v tele pred menopauzou majú ženy pred menopauzou častejšie závažnejšie príznaky. Symptómy fibroidov po menopauze môžu byť podobné tým, ktoré sa vyskytujú počas premenopauzy a perimenopauzy. Napríklad:

  • Silné kŕče (podobné menštruačnej bolesti).
  • Bolesť pri pohlavnom styku.
  • Opuch alebo plnosť brucha.
  • Problémy s močením (frekvencia, únik).
  • Silné krvácanie.
  • Bolesti dolnej časti chrbta.
  • Časté špinenie.
  • Horúčka.
  • Bolesti hlavy.
  • Nevoľnosť.

Čo sa stane s fibroidmi počas menopauzy a po nej?

Keď žena vstúpi do menopauzy, jej fibroidy sa môžu zmeniť. Niekoľko faktorov súvisiacich s menopauzou kontroluje, čo sa stane s fibroidmi po začiatku menopauzy.

Môžu fibroidy rásť po menopauze?

Bez estrogénu nemôžu fibroidy rásť. Pretože hladina estrogénu počas (a po) menopauze výrazne klesá, väčšina fibroidov sa zmenšuje a spôsobuje menej symptómov. To však neplatí pre všetky ženy, čo vedie k otázke: "Čo spôsobuje rast fibroidov po menopauze?" Ženy, ktoré používajú hormonálnu substitučnú liečbu na udržanie hladín estrogénu a progesterónu, môžu zistiť, že ich fibroidy naďalej rastú aj po menopauze.

Môžu myómy spôsobiť krvácanie po menopauze?

Po menopauze je možné zažiť fibroidné špinenie. Opäť ide o symptóm, ktorý je často spojený s hormonálnou substitučnou terapiou po menopauze, pretože HRT poskytuje hormóny potrebné na to, aby myóm pokračoval v raste.

Môžu myómy spôsobiť rakovinu po menopauze?

Štatistiky naznačujú, že približne 99 % prípadov myómov nie je rakovinových a že myómy po menopauze nezvyšujú riziko rakoviny maternice.

Contents

Privacy Preferences

When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.