A folsavhiány azonban általában továbbra is ritka az Egyesült Államokban

A folsavhiány azonban általában továbbra is ritka az Egyesült Államokban

A folsavhiány azonban általában továbbra is ritka az Egyesült Államokban 150 150 DMC

A folsavhiány azonban általában továbbra is ritka az Egyesült Államokban

Az Ocuprime hivatalos webhelye – Felhasználói vélemények, árak és vásárlási helyEzek a források biztosíthatják a B12-t azoknak, akik nem fogyasztanak állati eredetű termékeket, vagy az életkor előrehaladtával további kiegészítéseket biztosíthatnak.

B-vitamin hiányosságok

A vitaminhiányok, beleértve a B-csoportot is, növelhetik a többféle betegség, például gyulladásos, allergiás vagy fertőző betegségek kialakulásának kockázatát.

A B-vitamin-hiány világszerte jelentkezik. Néha az élelmiszer-ellátás bizonytalansága és az általános élelmiszerforrások hiánya miatt merülnek fel. A hiányosságok azonban egyre gyakrabban fordulnak elő, különösen a fejlett országokban, egyszerűen a megfelelően kiegyensúlyozott étrend hiánya miatt.

Tiamin hiány (B1)

A B1 segít a szervezetnek táplálékból energiát nyerni, és segít fenntartani az egészséges idegrendszert. A B1 hiánya fáradtsághoz, gyengeséghez és emésztési zavarokhoz vezethet. Ezen túlmenően két olyan körülmény is fennáll, amelyet az elégtelen tiamin okoz.

  • Beriberi betegség. Ez a tiaminhiány egy specifikus formája, amely végtagfájdalmat és duzzanatot okoz. Ezenkívül légzési nehézségeket, rendellenes pulzusszámot vagy akár szívelégtelenséget is kimutathat.
  • Wernicke-Korsakoff szindróma. Neurológiai tüneteket okoz, beleértve a kóros járást, szemmozgásokat és memóriavesztést.

Az elhízott és alkoholfogyasztók esetében fokozott a B1-hiány kockázata .

Riboflavin hiány (B2)

A B2 támogatja szemünk, idegrendszerünk és bőrünk működését. Segít abban is, hogy szervezetünk táplálékból energiát nyerjen. Az élelmiszerekben könnyen elérhető, az amerikaiaknak ritkán van B2-hiányuk. A hiányosságok azonban gyengeséget, viszkető vagy égő szemeket, bőrgyulladást, fájdalmat, égő érzést vagy érzékenységet a szájban és vérszegénységet (alacsony vörösvértestszám) okozhatnak. Súlyosabb esetekben jelentős fáradtság (letargia), személyiségváltozások vagy agyműködési rendellenességek jelentkezhetnek. A pajzsmirigybetegségben vagy táplálkozási hiányosságban szenvedőknél nagyobb lehet az alacsony riboflavinszint kockázata.

Niacin-hiány (B3)

A B3 támogatja a bőrt és az idegrendszert, miközben energiát szabadít fel élelmiszereinkből. A niacinhiány az ipari országokban, például az Egyesült Államokban ritkán fordul elő, mert számos élelmiszerben jelen van vagy hozzáadják. A B3-hiány kialakulásának egyik kockázati tényezője az alkoholfogyasztás.

A B3-elégtelenség jelei közé tartozik a hajhullás, gyenge izmok, égő érzés a karokban/lábakban, rendellenes járás és hasmenés. További tünetek lehetnek: fejfájás, depresszió, szédülés, szorongás, memóriazavarok, agresszió, sőt paranoia vagy hallucinációk. Ritka esetekben Pellagra – sötét pikkelyes kiütés – alakulhat ki, ha napfénynek van kitéve.

Az alacsony B3-szint nagyobb valószínűséggel alakul ki azoknál, akik korlátozó diétát követnek, krónikus alkoholproblémáik vannak vagy rákosak.

Pantoténsav hiány (B5)

A pantoténsav különféle funkciókban segíti a szervezetet energiatermelésben. Ezenkívül csatlakozik a B1-hez és a B2-höz a gazdaszervezet különböző immunfunkcióinak szabályozásában.

Az alacsony B5-szintű személyeknél bizonyos klinikai tüneteket tapasztalhatunk, mint például fejfájás, alvási nehézségek és kimerültség (fáradtság). Ez az állapot azonban nem gyakori az Egyesült Államokban, kivéve, ha valakinek genetikai mutációja vagy GI-rendellenessége van, amely rossz tápanyag-felszívódást okoz. További tünetek lehetnek izomgörcsök, zsibbadás vagy égő érzés a végtagokban, bőrfertőzés vagy gyulladás, valamint gyomor-bélrendszeri tünetek, például hányás vagy hányinger.

Piridoxin-hiány (B6)

Ez a vitamin több mint 150 döntő fontosságú biokémiai reakcióban vesz részt a szervezetben. Tehát a hiányosságok egyénenként változnak. A piridoxin kulcsszerepet játszik az aminosavak (fehérje építőelemek), a szénhidrátok és a zsírok metabolizmusában. Ezenkívül elősegíti a szervezet hemoglobin termelését. Ez a molekula a vörösvérsejtjeinkben található. Az oxigént, a légzés és más különféle anyagcsere-folyamatok kulcsát az egész testben szállítja.

A piridoxin (B6) hiánya allergiában és reumás ízületi gyulladásban (immunrendszeri betegségek), valamint neurológiai problémákban nyilvánulhat meg. Azok, akiknek nincs B6-ja (más néven piridoxin, piridoxamin vagy piridoxál), vérszegénységet, ingerlékenységet, kóros mentációt, demenciát, depressziót és még görcsrohamokat is mutathatnak.

A B6-hiány kockázatai közé tartozik az alkoholizmus, a B6-felszívódás hiánya az életkor előrehaladtával és a vesebetegség. Azok az immunrendszer által közvetített betegségekben szenvedők, mint a Crohn-betegség vagy a rheumatoid arthritis, és még azok is, akik fogamzásgátlót szednek, szintén veszélyben vannak.

Biotinhiány (B7)

A biotin nélkülözhetetlen a megfelelő aminosav-, zsírsav- és glükóz (cukor) anyagcseréhez.

Bár ritka az Egyesült Államokban, a hiány jelei lehetnek olajos, hámló bőrkiütés, égő érzés a végtagokban, depresszió, fáradtság, görcsrohamok vagy hallucinációk. A II-es típusú cukorbetegségben szenvedők és más olyan állapotok, amelyek rossz glükóz egyensúlyt okoznak, nagyobb kockázatnak vannak kitéve ennek a hiánynak.

Folsavhiány (B9)

A folsav szerepet játszik a DNS-képzésben és segít az aminosavak szintézisében. Vörösvérsejtjeinknek is magas szintre van szükségük ebből a vitaminból, ezért a magas szint fenntartása kulcsfontosságú a szervezetünkben betöltött különböző szerepek támogatásához.

Sokan ismerik a folátot, mivel egy jól ismert vitamin, amely a magzat egészségéhez (szaporodáshoz és babafejlődéshez) szükséges. Az újszülött vitamin részeként történő pótlás kulcsfontosságú az újszülött egészségében, mert segít megelőzni az agyi és gerincvelői rendellenességeket a fejlődés során. A folsav (a B9 szintetikus formája) pótlását ideális esetben több hónappal a terhesség előtt el kell kezdeni. Ez elősegíti a baba egészséges fejlődését, mivel sok nő gyakran nem jut elegendő B9-hez az ételből.

Általában a B9-problémák közé tartozik a vérszegénység, a gerincvelő-problémák és különféle anyagcsere-problémák. Ezenkívül gyengeség, álmosság, rendellenes szívverés, légszomj és sebek jelentkezhetnek a szájban. Végül neurológiai változások, például demencia, viselkedésbeli változások és kognitív hanyatlás léphetnek fel.

A terhességgel kapcsolatos ismert problémák mellett az alacsony B2- és B12-szint hajlamosíthat B9-hiányra. A GI-rendellenességek, például az irritábilis bélszindróma (IBS), a gyulladásos bélbetegség (IBD) és mások, amelyek nem megfelelő tápanyag-felszívódást okoznak, szintén hiányhoz vezethetnek. A folsavhiány azonban általában ritka az Egyesült Államokban, mivel számos élelmiszerben könnyen elérhető.

Kobalamin hiány (B12)

A B12 segíti a vörösvértestek termelését, és segít fenntartani a boldog, egészséges idegrendszert. Sok más B-vitaminhoz hasonlóan segíti az energia felszabadítását az élelmiszerekből, és segíti a szervezetet a folsav felhasználásában.

A kobalamin hiánya vérszegénységben és idegproblémákban nyilvánulhat meg, beleértve a láb és a kéz zsibbadását. További jelek lehetnek neurológiai változások, például mentális romlás vagy viselkedésbeli változások.

A B12-hiány kockázati tényezői közé tartozik a csökkent tápanyag-felszívódás, a vegetarianizmus és a veganizmus. Azok, akiknél GI-betegségben szenvednek, mint például a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD), az IBS vagy az IBD, szintén nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Ezenkívül azok, akik olyan gyógyszereket szednek, amelyek gátolják a gyomorsavtermelést, mint például a famotidin, omeprazol vagy más savlekötők, nehezebben szívják fel ezt a vitamint.

Kapsz elég B-vitamint?

Mint látható, a B-vitaminok kritikus szerepet játszanak szervezetünkben, és olyan tápanyagok, amelyek nélkül nem nélkülözhetjük. Különféle táplálékforrások biztosíthatják a megfelelő egyensúly fenntartásához szükséges vitaminokat. A megfelelően kiegyensúlyozott étrend hiánya könnyen hiányosságokhoz és számos egészségügyi problémához vezethet.

Ha úgy érzi, hogy étrendje nem tartalmaz B-vitamint, beszéljen egy egészségügyi szakemberrel, hogy megtudja, szüksége van-e pótlásra, és ha igen, melyik forma a legjobb az Ön számára. Nem minden kiegészítő egyforma. De légy figyelmes; fogyasszon zöldségeket és B-vitaminban gazdag ételeket az egészséges élet érdekében.

Manapság gyakorlatilag mindenki követi a bőrápolási rutint. Ez magában foglalja az arc tisztítását, valamint szérumok és hidratálók használatát az arcszín javítása érdekében. Mi a helyzet a női ápolótermékekkel a privát területeken?

A legfontosabb elvitelek:

  • Bőrápoló termékek használata nélkül is gyakorolhatja a jó női higiéniát.
  • A mindennapi meleg víz használata tökéletes módja a szeméremtest ápolásának.
  • Kerülje az illatanyagokat, illóolajokat vagy parabéneket tartalmazó illatosított termékeket, mert irritációt vagy fertőzést okozhatnak.

A legtöbb ember nem fontolgatja, hogy bőrápoló programot dolgozzon ki a szeméremtestére, és jó oka van rá: a bőr érzékeny, és nem szabad beleavatkozni. Vannak azonban, akik női higiéniai termékeket használnak, beleértve az intim tisztítószereket, törlőkendőket, tusolókat és még dezodorokat is, hogy tisztán és frissen érezzék magukat.

Hogyan kell gondoskodni a szeméremtest és a hüvelyről?

A vulva a hüvely nyílásaként funkcionál, és gátat képez a baktériumok és más mikrobák ellen, amelyek behatolhatnak a hüvelybe, és felboríthatják annak kényes pH-egyensúlyát. Ideális esetben a szeméremtestet csak meleg vízzel kell megtisztítani. Mivel a hüvely váladék kiválasztásával képes öntisztulni, a hüvely belsejének tisztítása soha nem javasolt. Ezenkívül nincs szükség hidratáló vagy hámlasztó hidratáló krémekre és szérumokra a szeméremtest egészségének megőrzéséhez. Ennek ellenére néha vannak olyan helyzetek, amikor úgy érzi, hogy a víz nem elegendő az Ön számára. Ebben az esetben bizonyos termékek nem irritálják a bőrt, amelyeket használhat.

Mikor használhatsz nőies termékeket?

Nem kielégítő higiéniai érzés

Mint korábban említettük, a szeméremtest tisztításának tökéletes módja a meleg víz. De az aktív emberek gyakran sok verejtéket és baktériumot halmoznak fel, ezért úgy érzik, hogy valami többet kell használniuk, mint a víz. Ebben a helyzetben gyengéd lemosószereket vagy szappanokat használhat, amelyek közel vannak a hüvely pH-jához, és nem tartalmaznak irritáló összetevőket, például illóolajokat, illatanyagokat és parabéneket.

Hüvelyi szárazság

Az atrófiás hüvelygyulladás olyan rendellenesség, amelyben a hüvely nyálkahártyája elvékonyodik és kiszárad az ösztrogénhiány miatt. A gyakori vizelés és a húgyúti fertőzések mellett a gyakori tünetek közé tartozik az égő érzés, viszketés, foltosodás és szexuális fájdalom. Ez jellemzően a menopauzát követő években, szülés után, szoptatáskor, bizonyos ösztrogénszintet csökkentő gyógyszerek szedése közben, petefészek műtéti eltávolítása vagy kemoterápia után jelentkezik.

Contents

Privacy Preferences

When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in the form of cookies. Here you can change your Privacy preferences. It is worth noting that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we are able to offer.

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren.